• Pris: 0kr
  • Version: 1.1
  • Storlek: 10.5 MB
  • På svenska: Ja
  • Företag: bab.la GmbH
  • Testad på: iPhone 3GS
  • Finns till: iPhone, iPod
  • Visa i Appstore
2011-01-21
3
1 kommentar

Bab.la - Svenskt Engelskt Lexikon

Vad kan vara mer behändigt än ett Lexikon med 85 000 ord i fickan, bara att plocka fram vid behov? Dessutom helt gratis, hurra and hurray!

Allmänt

Bab.la Svensk Engelskt Lexikon är en väldigt enkel och avskalad app för att slå upp engelska och svenska ord. Du skriver helt enkelt bara i ordet du vill få översatt i ett sökfält i toppen av skärmen, och om ordet finns med i appens databas listas det omedelbart under sökfältet. Redan efter tre skrivna bokstäver listas automatiskt ordförslag som börjar på de bokstäverna under sökfältet. Både engelska och svenska ord listas samtidigt, Söker du exempelvis på ordet rot och är intresserad av vad det heter på engelska så väjer du bara det för att få reda på dess engelska motsvarighet. Är det istället det engelska ordet rot du söker betydelsen väljer du istället det och får då reda på vad det betyder. En flaggsymbol före ordet visar vilket språk som avses.

Funktioner

I appens verktygsfält i botten av skärmen hittar du förutom sök-fliken även pilar för föregående och nästa med vilka du kan navigera mellan dina senast sökta ord. Du har också en flik för “Historik” där alla dina sökta ord visas i en lång lista, den kan du rensa med hjälp av knappen “Rensa allt”, du kan även ta bort enskilda ord ur historik-listan. Under den sista fliken i verktygsfältet “Mer” hittar du en väldigt lång lista på förkortningar. Här skulle det ha behövts någon form av flikindelning eller möjlighet att söka förkortning tycker jag, som det är nu blir listan väldigt lång och indelningen är lätt att missa. Under “Mer” fliken hittar du också lite information om Bab.la och en kort hjälptext för hur du använder lexikonet.

Slutsats

Nu har lexikonet vissa brister, och även om 85 000 ord är en himla massa ord, till och med om siffran gäller både svenska och engelska ord sammantaget, så stöter jag flera gånger på ord som saknas. Till exempel finns inte det engelska ordet “hurray” med som jag använt i ingressen till den här recensionen. En annan brist är grafiken, även om det ganska tydligt framgår att Bab.la mer kan liknas vid en ren funktionsapp är den lilla grafik som trots allt finns lite ute och seglar tycker jag. Vit text på ljusblå knapp på samma ljusblå bakgrund är varken användarvänligt eller snyggt, detsamma gäller ljusgrå text på ljusblå bakgrund. Vidare saknas också fonetisk skrift för uttal. Om appen inte hittar ordet du söker får du förslaget att koppla upp dig mot nätet och söka vidare med Google. Väljer du att göra det öppnas tyska Google av någon anledning upp i din webbläsare (en klar bugg), dessutom stängs appen ned när din webbläsare öppnas. Men appen är som sagt helt gratis och täcker in de flesta vanliga ord och landar därmed på en stark trea.

Ett stort plus också för att appen inte innehåller någon reklam, något som är extremt ovanligt för gratisappar.

Bab.la finns även på nätet (http://bab.la) men använder sig inte av samma databas som appen så du behöver inte ha kontakt med något nät för att kunna använda appen.

Recenserad av: Appollo

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Kommentarer

Anonymous's picture

Dear Appollo,
Thanks for your review. We are glad that you like the app.
I've added your suggestions for improvement on our to-do list. You are absolutely right that the blue/blue layout is not ideal. The link to the German Google is a bug, thanks for pointing that out.
With regards to the pronunciation we also offer a (paid) app where you can listen to the top 20.000 English words. You can find it here:
http://itunes.apple.com/se/app/svensk-engelskt-lexikon-med/id385088478?mt=8
Thanks again for your review and tips.
Andreas
Co-founder of bab.la

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.