• Pris: 22kr
  • Version: 1.4.1
  • Storlek: 10.7 MB
  • På svenska: Nej
  • Företag: Schmeuk Studios
  • Testad på: iPad Gen 1
  • Finns till: iPad
  • Visa i Appstore
2011-01-13
4
0 kommentarer

Conquist

Har du saknat en bra version av brädspelet RISK till iPad? Look no further!

Jag tillhör dem som har letat med ljus och lykta efter en bra datoriserad version av RISK. Visst finns det en massa produkter som utger sig för att vara just det men det är först nu jag hittat något jag är nöjd med.

RISK är ursprungligen ett strategiskt brädspel där syftet är världsherravälde. Hör du till dem som inte vet riktigt hur RISK fungerar så följer en kort sammanfattning. Upp till sex spelare tilldelas ett antal områden där de placerar ut sina initiala trupper. Spelarna turas sedan om att förstärka sina områden, försvara och anfalla med hjäp av tärningar och sträva efter att ta över världsdelar för att få strategiska fördelar. Målet är antingen att över över världen eller att lyckas med det som står på ditt uppdragskort.Conquist är en futuristisk RISK-klon med en del förbättringar och en del försämringar. I grund och botten skiljer sig Conquist dock inte mycket från brädspelet; det använder de flesta av grundreglerna och är man van RISK-spelare så känner man sig direkt hemma. Vad gör Conquist speciellt då? Jo, du är först och främst inte begränsad av orginalets världskarta utan kan välja att spela i europa, nordamerika eller atholon - en karta utan någon ankytning till något verkligt område. Vidare är layouten som sagt futuristisk vilket fungerar över förväntan; appen är riktigt snygg även om inga hästar eller kanoner syns så långt ögat kan nå. En annan finess är att spelplanen roterar

Det negativa då. Spelet i sig lämnar inget övrigt att önska utan det enda jag hittar som inte är tipp-topp är inställningsmöjligheterna. Du kan t ex inte välja bort regeln att kortens värde ökar för varje inlösning. Ej heller kan du välja kombinationen att slumpa ut "länderna" men själva placera ut trupperna - du tvingas antingen slumpa allt eller inget. En självklar skillnad från brädspelet är känslan, inget slår charmen med plastpjäser och en riktig spelplan. Därför kan jag inte hjälpa att tycka att Conquist inte riktigt funkar som ersättning, storleken på skärmen gör på något sätt att det inte skulle funka att lira sex personer på den, fokus skulle försvinna från spelet. Däremot är den ett utmärkt alternativ om ni är färre än tre, eller om du är ensam, eftersom en helt okej AI styr resterande spelare.

Sammanfattningen blir alltså att Conquist inte är en ersättare till brädspelet utan snarare ett kompetent alternativ om ni är färre än tre spelare eller saknar utrymme. En normal fyra får spelet då 22 kronor är ett bra pris.

Recenserad av: Ansbar

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.