• Pris: 0kr
  • Version: 1.1
  • Storlek: 0.4 MB
  • På svenska: Ja
  • Företag: Apoteket AB
  • Testad på: iPhone 3GS
  • Finns till: iPad, iPhone, iPod
  • Visa i Appstore
2010-08-19
3
0 kommentarer

Pollenkollen (Apotekets pollenkoll)

Jag har hittat en app från Appoteket (ha ha), frågan är om den har något mer att erbjuda oss stackars pollenallergiker än bara ett vitsigt rimmande namn?

Pollenkollen är en gratisapplikation som Apoteket tagit fram i samarbete med reklambyrån Doberman, till hjälp för oss pollenallergiker får man anta. Själv är jag gräspollenintolerant och brukar uppleva några mer eller mindre jobbiga veckor under högsommaren, och den här sommaren har jag därför testat Pollenkollen.

När du startat appen hittar du i botten tre flikar: Prognos, Råd & Tips och Hitta apotek. Vi börjar med den första, som också är aktiv vid start:

Fliken Prognos

här ser du per default alla tillgängliga pollentyper och deras för dagen uppmätta halter i form av tårtdiagramsikoner och klartext. Tårtdiagramsikonerna hjälper till att snabbt skapa en bild av läget. Pollenprognosen baseras på mätningar från SMHI.

Du kan under inställningar välja från vilken mätstation inom Sverige appen skall hämta pollendatan, vilket kan vara bra om du planerar att åka någon annanstans och vill veta hur pollenprognosen ser ut för ditt resmål. Annars är standard att appen automatiskt väljer den mätstation som ligger närmast dig. Du kan även välja vilken typ av pollen du är intresserad av att se prognos för. De du kan välja bland är: Al, Hassel, Sälg, Vide, Alm, Björk, Ek, Bok, Gräs och Gråbo, vilket borde täcka de flestas behov, och du kan också välja i vilken ordning du vill att dina val skall listas, själv bockade jag ur alla utom Gräs. Men jag störde mig lite på att man var tvungen att tappa precis på den lilla runda ringen framför pollennamnet för att välja, det går alltså inte att bara tappa på namnet.

Inställningarna jag pratat om hittar du genom att tappa på den lilla svarta cirkeln med ett “i” längst ned till höger under prognoserna, det kan vara värt att nämna eftersom den kanske inte är helt intuitiv och även kan vara lite svår att hitta för en del.

Pollenprognosen visas för tre till fyra dagar framåt, och för att se dag 2, 3 och 4 måste du fingerdra fram dessa vyer från höger. Dock finns det inget som visar eller antyder detta, så den som inte är van iPhone användare kan lätt missa det. Ytterligare ett litet minus för användarvänligheten alltså.

Fliken Råd & Tips

Under fliken Råd & Tips hittar man, som namnet antyder, lite råd och tips om vad man kan göra för att lindra sin pollenallergi, kanske mest till nytta för “nybörjarallergikern” och egentligen inget nytt under solen för oss som varit med i gamet ett tag. Dels har du allmänna tips och dels lite mer specifika tips, de specifika tipsen pekar i slutändan ut lite produkter man vill att du ska springa till närmsta apotek och köpa, såklart :-)

Fliken Hitta apotek

går du in på den här fliken fastställer appen din nuvarande position på en kartvy och försöker sedan hitta närmaste apotek, så att du kan kila dit och handla dina mediciner. Tyvärr verkar det inte fungera något vidare, själva positionsbestämmelsen är det inget fel på, däremot verkar den ha svårt att hitta närmaste apotek, och det enda meddelandet jag får är att det inte finns något apotek i min “omedelbara närhet”. Vid testtillfället satt jag ca 300 meter från ett apotek i Stockholmsområdet. Närmare än så lär man ju se det för blotta ögat och då känns den här funktionen lite överflödig.

Slutsats

Grafiskt sett är Pollenkollen inte särskilt snygg, ok men inte mer. Det är en i grunden väldigt enkel och avskalad app som trots det lämnar en del övrigt att önska vad gäller gränssnittet, hade man bara lagt ett par timmar till på det tror jag man hade haft en betydligt mer attraktiv och intuitiv app, och att “Hitta apotek” funktionen inte fungerade drar såklart ned helhetsbetyget. Men att hålla koll på pollen kan den och det är ju huvudsyftet, prognoserna har under sommaren stämt väl överens med mitt allergiska tillstånd, så den får ändå en trea i betyg, dock en något svag sådan.

Recenserad av: Appollo

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.