• Pris: 38kr
  • Version: 1.1.9
  • Storlek: 266 MB
  • På svenska: Nej
  • Företag: Gameloft
  • Testad på: iPhone 3GS
  • Finns till: iPad, iPhone
  • Visa i Appstore
2011-01-05
4
0 kommentarer

The Settlers

Vi har kikat på ett mysigt spel som kräver god planering och framförhållning. Settlers är en välgjord remake till iPhone (och iPad).

Settlers 3, som detta spel är en remake av, är ett av mina favoritspel varför det gladde mig att se att det släppts både till iPhone och iPad. Samtidigt som jag blev glad blev jag också en smula oroad då många portningar till iPhone helt enkelt är en kopia på orginalet där man fått styrning och hela baletten på köpet – något som ofta fungerar dåligt på denna plattform. The Settlers visade sig dock vara väl genomarbetat och överfört.

Ni som sovit de senaste 18 åren och missat de sju delarna av Settlers som släppts till PC (och Amiga med, åtminstone del 1) är kanske nyfikna på vad det här är för ett sorts spel. RTS, strategi i realtid är genren det hamnar under vilket i det här fallet innebär att du ska samla diverse förnödenheter för att kolonisera olika områden. Nu är det bl.a. trä, sten och mineraler (kol, järn osv) som du ska bryta och sen utifrån dessa tillverka en mängd olika byggnader som fyller diverse syften.

Alla uppdrag i kampanjerna utom de enklaste går ut på att förgöra moståndaren. För att göra detta krävs ett gediget arbete. Du behöver bygga ditt samhälle från botten; först trä- och stenhuggare för att kunna bygga andra byggnader. Sedan mat i form av bröd, fisk och kött som i sin tur gör att gruvarbetarna arbetar och förser dig med de mineraler du behöver för att slutligen kunna bygga trupper och storma motståndaren. Det finns ett 50-tal byggnader men långt ifrån alla behövs för att ta dig igenom uppdraget. Vad man ska ha i bakhuvudet är att Settlers är ett omständligt och långsamt spel (betydligt snabbare och enklare än PC-versionen dock) som kräver att du förstår materialkedjan och hur alla delar är sammankopplade. Detta spel är inget för dig som inte kan tänka dig att lägga ner den tid som krävs för att sätta dig in i det.

Som jag nämnde är det vissa skillnader mot orginalet. Dels är det lättare att förstå hur allting hänger ihop men framförallt så flyter det på mycket bättre; PC-versionen var ibland hopplöst seg och det kunde ta hur lång tid som helst att få igång en vettig matkedja eller att förstå varför gruvorna inte fick sitt käk. Konverteringen till iPhone är dock väldigt bra gjord och spelet är riktigt bra anpassat till formatet. Visst har man fått skippa vissa av de mer avancerade inslagen men de har fått med förvånansvärt mycket och gjort det användarvänligt. Något som ska påpekas är att det blir ganska mycket scrollande på skärmen eftersom det av naturliga skäl inte får plats så mycket den lilla ytan. Det går dock att zooma ut för att få en bättre överblick.

Grafiken är fortfarande bra och funkar fint på iPhonens skärm. Ljudet och musiken är bra det med. Kontrollen fungerar precis som den ska och det finns inget att klaga på där.

Settlers kostar 38 kronor vilket kanske är i högsta laget. Men om du trivs med att inte hetsa utan att sakta bygga upp samhälle och trupper och tvingas planera så rekommenderar jag detta starkt. Kikar man på kommentarerna i appstore så påtalas en del buggar vilket även jag märkt vid ett par tillfällen. Inget jag hängt upp mig på dock. Jag ger spelet en klar fyra med reservation för prishöjningen. Spelet finns även till iPad vilket jag är lockad att prova.

Recenserad av: Ansbar

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.