• Pris: 0kr
  • Version: 1.0.6
  • Storlek: 80.7 MB
  • På svenska: Nej
  • Företag: Capcom
  • Testad på: iPhone 3GS
  • Finns till: iPad, iPhone
  • Visa i Appstore
2011-04-13
2
2 kommentarer

Smurfs' Village

Vi undersöker månadens snackis – spelet som gjorde lille Arvid arvslös.

Ingen har väl missat nyheterna om spelet där två barn lyckades göra av med 50 000 kr på “in app-content”. Vi beslöt oss för att testa spelet.

Redan i appstore möts jag av varningsmeddelanden om att spelet är gratis men att det är möjligt att spendera pengar inne i spelet. Det dyker även upp en tydlig infotext när man går in i spelet för första gången. Jag ignorerar självklart dessa varningar då jag som rik apprecensent har råd att köpa virtuella smurfbär.

Väl inne i Smurf’s Village inser man snabbt att detta spel riktar sig till barn och om man nu inte har ett sjukligt smurfintresse så vänder man i dörren. Nu har jag dock ett sjukligt intresse av att undersöka den här appen så det stoppar mig inte.

Själva grundtanken med spelet skiljer sig inte nämnvärt från Farmville utan går helt enkelt ut på att odla diverse saker för att få xp som gör att du stiger i level. Ju högre level du har desto fler byggnader och saker får du tillgång till som antingen förskönar din smurfby eller ger dig möjlighet att spela minispel. Ja, detta låter ju bra men kruxet är att allting i spelet tar tid, allt från 30 sekunder till flera dagar och för att snabba upp detta kan du då spendera smurfbär, den lokala valutan. Det är alltså den du kan köpa för riktiga pengar och beloppen börjar på 38 kronor vilka i princip du kan göra av med på några minuter.

Det är uppenbart att den här typen av spel är byggda för att dra in pengar antingen på föräldrar som tröttnat på sina tjatande barn eller föräldrar som inte låst sin iPhone. Jag har förståelse för att man vill tjäna pengar på sin app men tycker det är fel väg att gå, jag föredrar ett spel där man betalar en fast pris och sen spelar på samma vilkor som alla andra. Dessutom är detta något oetiska sätt att dra in pengar inget jag förväntar mig av gamla tvspels-hjältar som Capcom.

Om vi lämnar den moraliska diskussionen och kikar närmare på innehållet så känns det ändå välbyggt och jag kan förstå suget efter att få tillgång till nya byggnader för att göra min smurfby till den vackraste av dem alla. Grafiken är som sagt gullig snarare än bra och yngre barn känner sig säkert hemma. Den stora frågan är ju dock om spelet är spelbart även om man inte köper smurfbär och det vill jag påstå att det är. Det tar dock en himla massa tid och framförallt tålamod med odlingarna som måste skötas om för att få så mycket xp som möjligt.

Jag vet inte riktigt hur jag ska betygsätta detta. Jag utgår nästan från att man inte spenderar några pengar (för även 38 kronor försvinner så snabbt att det inte påverkar nämnvärt) utan kör på med de få smurfbär man kan få ihop på annat sätt. Jag utgår även från att det är ett barn som spelar det. Under dessa premisser ger jag det en stark tvåa, jag tror nämligen att inga små barn orkar vänta timtal för att få spela en kort stund för att sedan vänta igen.

Mitt under recensionen plingar det faktiskt till i min kollegas inkorg, hans barn hemma har precis köpt smurfbär för 100 kronor. Hurra.

Så här stänger du av köp inne i appar:
1. Gå in i telefonens inställningar.
2. Gå vidare in i “Allmänt”.
3. Scrolla ner till du ser “Begränsningar” och klicka på denna.
4. Klicka på “Aktivera begränsningar”.
5. Slå in en ny pinkod som dina barn inte känner till.
6. Scrolla ner till botten och stäng av “Köp inuti program”.
Klart!

Recenserad av: Ansbar

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Kommentarer

Anonymous's picture

Tack för tipset hur man stänger av köp inne i appar!:)

Anonymous's picture

Det här tycker jag luktar "scamspel" lång väg, det faktum att man så att säga ser till att friskriva sig ordentligt tyder väl någonstans på att man är medveten om att man gjort det väldigt enkelt att göra av med massor med pengar i spelet. Att sälja in-app content är väl i sig kanske inget konstigt, så länge priserna är någorlunda skäliga. Men att i ett barnspel möjliggöra ett engångsköp som vida överstiger de allra dyraste konsollspelen i pris är i min värld inget annat än scam på torra land.

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.