• Pris: 0kr
  • Version: 1.1.0
  • Storlek: 8 MB
  • På svenska: Nej
  • Företag: .Gears
  • Testad på: iPhone 5
  • Finns till: Android, iPad, iPhone, iPod
  • Visa i Appstore
2015-08-10
3
0 kommentarer

Swing Copters

Swing it magistern swing it! Har .GEARS lyckats igen och skapat en värdig uppföljare till Flappy Birds?

För ca ett år sedan släppte Dong Nguyen (ni vet han som gjorde Flappy Birds) och hans enmansföretag .GEARS spelet Swing Copters, och eftersom vi på Appappapp är snabba av oss tänkte vi nu ta och recensera det. Har det samma beroendeframkallande potential som Flappy Birds är den naturliga frågan som inställer sig? Spelet som sådant är precis som Flappy Birds väldigt sparsmakat både vad gäller grafik och ljud. Grafiken är väldigt enkel pixelgrafik där bakgrunderna endast skiljer sig färgmässigt (sker slumpartat varje gång du startar om spelet) men i övrigt har exakt samma motiv, enfärgad himmel och rundade rektanglar som, får vi förmoda, ska föreställa moln. Spelet saknar helt musik och ljuden består mest av små pling här och där. Med andra ord helt i linje med de gamla 8-bitars Nintendospel som Dong sagt sig inspireras av, och därmed helt i samma spelanda som Flappy Birds.

Mindre än ett år efter att Flappy Birds släppts plockade Dong bort spelet från App Store och Google Play då han bl.a. sade sig ha dåligt samvete för att spelet var beroendeframkallande och förstörde folks liv. Nu har snart ett år gått sedan Swing Copter släpptes och frågan är då, kommer han att se sig tvungen att göra samma sak med detta spel, alltså plocka bort det för att det är för beroendeframkallande och förstör folks liv? Än så länge verkar inget tyda på det, spelet kommer inte i närheten av Flappy Birds populäritet, av den enkla anledningen, förmodar vi, att det är för svårt, inte att lära sig men att bemästra. Spelupplägget är, precis som Flappy Birds, extremt enkelt. Du ska ta din lilla propeller-hatt försedda spelfigur så högt upp i luften som möjligt utan att nudda något på vägen för då störtar du omedelbart och du får börja om. Det du ska ta dig förbi är diverse balkar som sticker ut lite olika långt och på olika höjd här och där. Dessutom är änden på varje bank försedd med vad som närmast kan liknas vid en slägga i en kedja som sakta svingar fram och tillbaka. Det låter kanske inte så svårt, men problemet är att förutom att sakta stiga uppåt så åker den lille krabaten automatiskt åt det håll den är vänd åt, dvs. åt höger eller vänster. Varje gång du petar på skärmen så byter den håll, så det gäller verkligen att få in rätt rytm här för att ta sig förbi balkarna. Men eftersom balkarna inte sticker ut lika långt och dessutom är utrustade med svingande släggor så räcker det naturligtvis inte med att hitta en rytm, du måste dessutom blixtsnabbt byta rytm och med hjälp av små pauser på tusendelar av en sekund ”styra” filuren aningen åt höger eller vänster beroende på hur nästkommande balk ligger. Att säga att detta är svårt är i underkant, Flappy Birds var svårt, detta är flera pinnhål högre upp på den skalan. Av de 11 127 spelare som valt att spara sina high score i Game Center är 234 poäng det allra högsta någon skrapat ihop, och bara det luktar fusk eller ”glitch” i mina ögon, själv har jag som mest lyckats uppnå 5 poäng efter några timmars spelande.

Man kan i spelet få medaljerna brons (20 poäng), silver (30 poäng), guld (60 poäng) och platina (80 poäng) och på så vis låsa upp nya karaktärer, och för dig som lyckas ta dig dit innan du kastat sönder din mobil, iPad eller iPod kan jag bara säga Grattis!

Spelet är gratis men har reklam som kan stängas av med hjälp av en så kallad In App Purchase.

Slutsatsen för Swing Copters blir att spelet är för svårt för att nå upp till full pott, missförstå mig inte nu, den här typen av casual games, ska vara lätta att lära och svåra att spela. Men det är en svår balans mellan svårt och För svårt och där Flappy Birds lyckas hålla sig på rätt sida så gör Swing Copters det tyvärr inte. Men visst, är man ute efter ett riktigt svårt spel där det kanske dröjer veckor av frustrerat spelande innan man ens når den första medaljen så ska man välja Swing Copters. Men jag tror inte att Dong behöver oroa sig för att spelet är så pass beroendeframkallande och skadligt för den stora massan att han måste ta bort det.

Recenserad av: Appollo

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.