• Pris: 0kr
  • Version: 1.2
  • Storlek: 19 MB
  • På svenska: Nej
  • Företag: Jagex
  • Testad på: iPhone 3GS
  • Finns till: iPad, iPhone, iPod
  • Visa i Appstore
2014-06-12
5
1 kommentar

Undercroft

Det bästa i livet är gratis heter det. Så var det dags att recensera det absolut bästa spelet i sin genre i App store, och det är mycket riktigt helt GRATIS!

För dig som inte orkar läsa hela recensionen (som blev ganska lång :) scrolla ned till slutsatsen i slutet.

Historik

Jag gör som jag brukar och börjar med lite historik :) När jag för fler år sedan än många som läser detta förmodligen har upplevt, på allvar hittade in i spelvärlden, fastnade jag av någon anledning lite extra för en viss spelgenre, nämligen Rollspel (RPG), och inom den spelgenren ytterligare lite extra för First Person RPG. Då hette titlarna sådant som Dungeon Master, Eye of the Beholder, Lands of Lore, Might and Magic och Black Crypt för att nämna några av de i mitt tycke bästa, och datorerna de spelades på hette Commodore 64, Atari ST och Amiga. De av er som inte har en aning om vad Rollspel eller First Person RPG är för något rekommenderar jag att Googla på det, läsa vidare i denna recension, eller allra helst installera Undercroft och låta dig svepas med. Det jag framförallt fastnade för inom denna kanske lite smala genre var nog först och främst upptäckarglädjen som infann sig, att ta reda på vad som fanns bakom nästa hörn, i nästa rum, bakom nästa kulle, i nästa grotta etc. etc. ja, ni fattar. Och att det på många ställen oftast krävdes att man löste vissa mer eller mindre kluriga gåtor för att kunna ta sig vidare. Det kunde röra sig om att utifrån en kryptisk text lista ut vilka föremål som behövde letas upp och läggas i ett antal alkover för att en stängd port skulle öppnas. Eller att gå i ett visst mönster över ett golv fyllt av tryckplattor där du belönades med ett eldklot i plytet om du klev på fel platta. Under resans gång stötte du naturligtvis även på fiender i olika former som behövde besegras eller flys ifrån, och i slutet av spelet väntade som oftast den mest onde och svårbesegrade av dem alla. På din väg hittade du naturligtvis bättre vapen rustningar, trollformler etc och din/dina hjälte/hjältar steg successivt i graderna ju mer erfarenhet de fick. Oftast var dessa spel ganska linjära jämfört med dagens rollspel, men på den tiden kändes de enormt öppna jämfört med de flesta andra spel.

Jag minns att jag till min första iPhone direkt började leta efter något spel i App store som kunde återuppväcka min slumrande RPG ådra och skänka mig lite nostalgi-vibbar, då jag tyckte att både formatet och möjligheterna gjorde iPhonen till en utmärkt kandidat för portning av gamla RPG klassiker som Dungeon Master etc. Det bästa jag lyckades hitta då var
The Quest, som erbjöd/erbjuder enormt mycket speltid för de 38 kronor det kostade då. Jag gillar Quest ska sägas, men det är ändå något som saknas, grafiskt är det inte särskilt snyggt och genomarbetat på alla plan, och de saknar lite av det där ”extra” (eller vad man ska kalla det) som gör ett spel så bra att du mins det med värme åratal efter det att du spelat det. För ganska precis 2 år sedan hittade jag det dock tillslut, rollspelet med det där extra, och som Verkligen kändes som en av de gamla klassikerna fullt ut, och till min glädje och förvåning var det helt gratis! Spelet hette Undercroft.

Nu är det ju inte så att det tagit mig två år att spela klart spelet, vilket man i allra högsta grad önskar att det skulle göra, när man spelat klart det. Snarare var det så att Appappapp hamnade lite i malpåse p.g.a. att vi recensenter hade annat för oss. Men nu är ”malpåse-tiden” över och det är dags att sätta igång, det är dags för det bästa RPG spelet i Appstore att lyftas till skyarna här på Appappapp, jag bugar mig för Undercroft.

Spelet

Undercroft är som sagt helt gratis, verkligen no-strings-attached gratis. Inga In-App Purchases, och det enda som skulle kunna likna reklam är en länk till Runescape på startsidan. Undercroft skapades av den Tjeckiska spelstudion Rake in Grass redan 2005/2006. 2010 köpte Jagex upp alla rättigheter till spelet och paketerade det som ett gratisspel i Appstore. Jagex är ett stort företag vars mest kända speltitel är det stora online-RPG spelet Runescape, därav länken i Undercroft.

Som de allra flesta rollspel börjar du spelet med att skapat ditt gäng av äventyrare, där du kan ha upp till 4 stycken, men det går också utmärkt att spela med 3, 2 eller bara en. Fördelen med fler är att de kan komplettera varandras svagheter för att bättre kunna tackla de olika situationer du kommer att ställas inför i spelet. Fördelen med att spela med endast en karaktär är att denne då får all erfarenhet (vilken annars fördelas på alla medlemmarna i gänget) och därför stiger snabbare i nivå.

Du börjar med att välja porträtt/ansikte till den eller de gängmedlemmar du skapar från ett galleri av 24 mer eller mindre bildsköna nunor. sedan får du fritt namnge dem och därefter vilka klasser de skall tillhöra, det finns 5 stycken och jag går inte in närmare på skillnaderna mellan dem eller gör några försök att översätta dem till svenska. Klasserna är: Warrior, Mage, Priest, Summoner och Assassin. Därnäst får du spendera två bonuspoäng som var och en av dina äventyrare får, och de kan spenderas på antingen Strength, Dexterity eller Constitution (lite förenklat kan man säga att Strength gynnar krigare bäst, Dexterity gynnar bågskyttar eller brukare av kastvapen, och Constitution gynnar magiker och präster bäst). Det sista du gör är att väja en färdighet som var och en av dina äventyrare skall ha vid spelets start, det finns 4 färdigheter för varje klass. Under spelets gång kan dina hjältar så småningom lära sig alla tillgängliga färdigheter (upp till 12 per klass) vartefter de stiger i nivå om du önskar det.

Grafiskt sett är Undercroft väldigt snyggt och välkomponerat i alla detaljer, och gränssnitt och föremål du kan plocka på dig och använda (det finns över 750 stycken i spelet) är mycket välgjorda. Världen du rör dig i är 3D simulerad 2D och du rör dig inte helt fritt (som i t.ex. Skyrim) utan stegvis en ruta i taget, precis som i gamla tiders klassiker (Dungeon Master, Eye of the Beholder etc). Ljudet är sparsmakat men funktionellt, och musikslingan av medeltids-snitt sätter sig och gör sitt till för att höja stämningen. Tycker man efter en stunds spelande att den börjar kännas tjatig kan man dra ned ljudet på den eller stänga av den helt, så att endast ljudeffekterna hörs. Striderna är omgångsbaserade så du behöver inte känna någon stress när det hettar till. Fienderna gör sitt drag och sedan gör du ditt eller tvärt om. Det finns ett huvuduppdrag och ett flertal sidouppdrag att ta dig an under resans gång och har du väl kommit in i spelet är det svårt att lägga ifrån sig. Du rör dig både i katakomber och på gator och torg i ett antal städer samt genom skog och snöiga berg i spelet, och du stöter på allt från vargar till vålnader och troll. Till din hjälp har du en liten realtidskarta i övre högra hörnet som även kan förstoras upp om du klickar på den. Denna har man mycket hjälp av, speciellt i de lite större katakomberna.

Gränssnittet är som sagt väldigt snyggt och självförklarande i Undercroft. Det som dock skiljer sig från en del andra rollspel av den här typen är att det bara finns ett inventory, dvs. alla ens äventyrare delar på samma ryggsäck. Däremot har var och en 12 ”slots” för vapen, rustning och ringar. Allt övrigt ligger i den gemensamma ryggsäcken, vilket faktiskt känns väldigt mycket smidigare än att behöva hoppa mellan varje medlem om man letar efter ett speciellt föremål eller vapen eller liknande man plockat på sig vid ett tidigare tillfälle. Förutom de vapen och förmål du hittar under din resa hittar du även pengar som du kan spendera i någon av städernas butiker, där du också kan sälja och köpa vapen, rustningar, ringar, mat, potions och annat. Varje medlem i sällskapet får under spelets gång erfarenhet, stiger i nivå och får färdighetspoäng. Vilka sedan kan spenderas på att antingen öka på en redan inlärd färdighet, lära sig en ny färdighet eller till att öka på strength, dexterity eller constitution.

Fienderna du stöter på i spelet varierar från jätteråttor i början till vargar, vålnader, och demoner längre in i spelet. Sammanlagt finns det 60 olika typer av fiender. Jagex utlovar över 20 timmars speltid innan du når slutet, men jag skulle säga att det är mer än så, i alla fall om du är som jag och vänder på alla stenar. Trots det känns spelet, för att vara den här typen av spel, aningen kort, och slutet känns lite abrupt på något vis. Det är faktiskt det enda negativa jag lyckats hitta med Undercroft, man vill liksom att det ska räcka mycket längre. Det går ju alltid att spela om spelet med bara en karaktär, eller med ett gäng helt andra karaktärer än de man spelat med första gången för att på så vis förlänga spelupplevelsen av detta härliga spel, men det kan ju aldrig bli riktigt samma sak.

Man skulle kunna hoppas på att Jagex snickrade ihop några expansioner till spelet då det ju trots allt utsetts till Topp RPG i 17 länder, och hamnat på topp 5 i 54 länder, i alla fall enligt vad som skrivs i App store. Spelet är så pass bra att de lätt skulle kunna ta betalt för expansionerna, men ännu har tyvärr inget hänt under de år som gått sedan Jagex köpte rättigheterna. Detta är för mig en gåta, så om du läser detta och verkligen gillar Undercroft, maila Jagex och kräv att det ska göra en fortsättning på spelet, eller ta fram expansioner. Här är adressen: press@jagex.com Blir vi tillräckligt många kanske de tänker om.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att Undercroft är ett perfekt spel att börja med om du aldrig tidigare spelat ett rollspel men skulle vilja göra det. Kanske har du sneglat på WoW men känt att det verkar alldeles för tidskrävande, kanske har du sneglat på Skyrim men känt att det verkar vara för krångligt. Undercroft är varken eller, men var beredd på att det är svårt att lägga ifrån sig när du väl kommit in i det. Sammanfattningsvis kan man säga att Undercroft är ett måste för dig som gillar RPG genren, och ett absolut måste för dig som dessutom gillar de gamla klassiska rollspelen jag nämnt lite här och var i recensionen. Det bästa i livet är gratis men underbart är kort.

Recenserad av: Appollo

Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen Skärmdump på applikationen

Kommentarer

Anonymous's picture

Jag har precis börjat spela Undercroft och måste säga att det verkligen är svårt att lägga ifrån sej som du säger.

Skriv en ny kommentar

Din e-post kommer inte visas någonstans publikt. Om du har ett konto hos Gravatar kommer din avatar visas vid din kommentar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.